Många tror att man måste eller ska byta hela markis ställningen med väven när markisväven är trasig, skitig eller man bara vill byta till ett modernare markistyg. Man behöver bara byta själva tyget / väven på markisen. Det är betydligt billigare att byta bara duken. Många markisföretag kommer att föreslå att ni ska byta hela markisen men det behövs ofta inte. markistyg.se är specialiserade på att leverera endast tygerna till befintliga markiser, måttanpassade och färdigsydda till just din markis.
Byte av markistyg kommer att lyfta hela ditt hus. Det kommer se fräschare och modernare ut genom att bara byta markisens tyg.
Vanliga frågor
Leverans
Alla markistyger som beställs av oss är måttbeställda och vi ger 3 års garanti på tygerna. Vi följer konsumentköplagen. Ni kan läsa mer om konsumentköplagen på www.konsumentverket.se . Observera dock att Konsumentköplagens ångerrätt gäller ej specialtillverkade varor. För mer information: Lagen om distansavtal, 2 kap §11.
markistyg.se använder sig Klarna som betalningssystem. Där kan du välja att betala med kreditkort, faktura eller att dela upp betalningen.
När paketet är skickat kommer du att få ett mail eller sms när paketet är klart för avhämtning. Meddelandet skickas till samma telefonnummer/mail som angavs vid order. Ibland råkar man ange fel telefonnummer eller mail och då går leveransbekräftelsen till fel adress. Titta på orderbekräftelsen att ni angivit rätt uppgifter.
På markistyg.se får du som privatkund Sveriges snabbaste leverans på ditt måttsydda markistyg. Under högsäsong, dvs april-juni, kan det vara extra svårt om du går till din lokala markisleverantör, men hos markistyg.se ligger vi normalt på 3-10 arbetsdagar från order till att ditt tyg skickas från ett av våra skrädderier även under högsäsong!
Vårt mål är att alltid skicka inom 10 arbetsdagar från order, men ha följande i åtanke om leveranstiden är viktig för dig:
- Balkongskydd är lite mer tidskrävande att sy, vilket gör att det under vissa toppar i produktionen kan ta upp till 15 arbetsdagar.
- Även markisbranschen tar som regel semester i juli, vilket inkluderar landets skrädderier. Vi har dock alltid minst ett skrädderi igång, men räkna med upp till 10-18 arbetsdagar produktionstid för order lagd v. 28-30!
Markisvävarna viks försiktigt så att de ska få plats i mindre paket. Detta kan göra att det blir veck i markisvävarna men detta brukar rätar ut sig efter att markisvävarna suttit uppe ett tag.
Meddela oss omgående om du har valt fel markisväv, ibland hinner vi stoppa produktionen.
Meddela oss omgående om du har valt fel markisväv, ibland hinner vi stoppa produktionen.
Systemet bokar automatiskt det närmaste utlämningsstället. Ring DHL support 0771 345 345 och förklara att du behöver ändra. Ibland är det en kostnad involverad i detta.
- Om det har gått mer än 10 dagar från beställning och ni inte fått något leveransbesked så titta om ni fått beskedet i skräppost. I annat fall kontakta oss.
- Jag har beställt men inte fått någon orderbekräftelse. se efter i skräpposten om bekräftelsen ligger där, om inte har nog inte ordern kommit igenom. Kontakta oss då.
Maila oss på [email protected] så kollar vi om beställningen har gått igenom.
- Dubbelkolla orderbekräftelsen om ditt telefonnummer är rätt. Är det fel kan SMS om leverans utebli.
- Under högsäsong kan det ta uppemot 3 veckor. Har det gått mer än tre veckor efter beställning hör av dig till oss på [email protected]
Specialtillverkade varor har ingen ångerrätt eftersom vävarna sys specifikt per kund. Är du tveksam till något innan du beställer så kontakta oss så hjälper vi dig.
Leveranssystemet skall välja automatiskt det närmaste DHL service point. Ibland stämmer inte detta eftersom det mäter fågelvägen.
Oftast levereras markisvävarna med DHL till en av deras service points.
Produkt
Ten snöret är standard på alla uppsydda markistyger, det är 6 mm. Om du har någon annan storlek kan man använda den gamla.
Detta är en specialbeställning som kostar 20% mer än standard, men det är klart att vi fixar det. Skicka oss en utförlig skiss och beskriv hur du vill ha det tillsammans med vävens nummer, leveransadress så återkommer vi till er.
Det går oftast väldigt bra att byta markisväv själv. Vi hjälper dig med instruktioner så att just du ska lyckas.
markistyg.se säljer måttanpassade markisvävar så att du enkelt kan byta till en ny fräsch markisväv. Vi har cirka 150 olika färger och varianter på markisvävar så du hittar precis den markisväv som du vill ha.
Skall du byta väv på markisen – här finns hjälp.
Vi har försökt samla så mycket information som möjligt om hur man byter markisväv själv här på sidan. Hoppas att du hittar den informationen du söker ang att byta markisväven själv.
Det finns många leverantörer av markiser men konstruktionen och principen är oftast den samma. markistyg.se har gjort instruktionsfilmer för att kunna hjälpa er kunder så mycket som möjligt där vi visar en del trix som kan hjälpa er att lyckas med ert markisvävsbyte på markisen.
Ska du byta markisväv på din fönstermarkis så rekommenderar vi att du tittar på denna video: https://youtu.be/TDZYnJ2gNjs
Ska du byta markisväv på din terassmarkis så rekommenderar vi att du tittar på denna video: https://youtu.be/B8L96yKFz4Q
Det finns några enkla knep för att förlänga livslängden på din markis.
Ställningen
När det gäller ställningen är det absolut viktigaste att markisen inte är i utfällt läge när det är kraftigt vind. Kraftig vind kommer ge hårda påfrestningar på markisställningen och göra till exempel armarna sneda och olika. Veva in markisen när det börjar blåsa.
Se även till att hela markisen är indragen, ibland vevar man inte in hela och då kan den sista biten bli påfrestad. Kanske är det inställningen på motorn som inte är rätt och då kommer inte hela markisen in.
Och slutligen, glöm inte att till och från smörja kugghjul, leder och kullager! Förlänger livslängden signifikant, men du får också en markis som blir enklare att veva in och ut.
Markistyget
Det som tar mest stryk på markistyget är kappan och den yttersta biten på det stora tyget.
Ett tak eller kassett som skyddar markisen är ett måste om du ska ha ett fräscht markistyg länge.
Är man riktigt noggrann så tar man in markisens kappa på hösten och vintern.
Tyget/väven utgör 90% av det som syns på din markis, men bara 10% av den totala markiskostnaden. Ställningen på markisen håller dessutom minst 2-3 gånger så länge som markistyget. Än så länge är det inte så många som förstått att det går att byta bara tyget, samt hur lätt det faktiskt är. Men tänk hur mycket pengar som skulle kunna sparas, och hur mycket onödigt svinn vi skulle slippa om fler visste, så sprid gärna budskapet till vänner och grannar! Vi byter varje år massor av tyger på markiser som är minst 20 år gamla, där markisställningen är riktigt bra.
Titta gärna på våra instruktionsfilmer som beskriver hur man mäter.
Markistyget du får är färdigsytt för att passa din befintliga markis. Måttet på tyget blir exakt det måttet du har beställt. Måttet är inklusive fållen uppe och nere (du behöver alltså inte lägga till det). Titta gärna på våra filmer för tips hur man mäter.
Vi utgår ifrån våder som är 120cm breda, dessa sys ihop lodrätt till den storlek som är beställd. Vi syr aldrig ihop våderna horisontellt.
Magnetlösningen är riktigt bra! På terassmarkiser (vikarm) är den övre valsen tillverkad ofta (men inte alltid) av stål så magneten fäster, på fönstermarkiser (fallarmsmarkiser) är valsen ofta tillverkad av aluminium och då fungerar det inte.
Ja, det går bra! Välj om du vill ha en vågig kappa eller en rak kappa. När du vill ha en ny kappa till en befintlig markis där markisen är randig så kommer vi inte kunna mönsterpassa markiskappan med det stora tyget. Vi rekommenderar därför att man köper en enfärgad markiskappa.
Att byta kappan på en befintlig markis är ofta enkelt. Ibland sitter ett kapplås i vardera ända. Skruva loss dessa så ska det gå enkelt att ta bort gamla kappan. Glöm inte att göra rent ställningen där den gamla kappan har suttit när du sätter dit din nya snygga markiskappa.
Självklart kan du beställa markisväsvprover innan du beställer din färdigsydda markisväv. Du kan beställa upp till 5 vävprover åt gången.
JA absolut! Många tror att man måste eller ska byta hela markis ställningen med väven när markisväven är trasig, skitig eller att man bara vill byta till ett modernare markistyg. Man behöver bara byta själva tyget / väven på markisen. Det är betydligt billigare att byta bara duken. Många markisföretag kommer att föreslå att ni ska byta hela markisen men det behövs ofta inte. markistyg.se är specialiserade på att leverera endast tygerna till befintliga markiser, måttanpassade och färdigsydda till just din markis.
Byte av markistyg kommer att lyfta hela ditt hus. Det kommer se fräschare och modernare ut genom att bara byta markisens tyg.
Ja, hos markistyg.se kan du endast köpa markisväven / markisduken. Vi måttanpassar alla våra markistyger så att du får just det måttet du vill ha. Vill du endast byta markiskappan så kan du självklart göra det också.
Om ni är nöjda med storleken på markisväven som ni har idag, beställ samma storlek på det nya. Vi levererar i den storlek som ni beställer inklusive fåll, uppe och nere.
Kika på denna så hittar du förhoppningsvis din färg: Färgöversättningar NCS
Det går bra att beställa. Kan vara en sk markisduk med fast kappa. Mät upp markisens mått. bredd och utfall på stora vävdelen och kappans höjd, ta foton och maila det till [email protected]
Räkna med att priset är 20% mer än för en vanlig markis. Leveranstid ca 3 veckor.
Ibland kan markisen vara popnitad på valsröret kontakta oss då innan du vill beställa. Alternativt kan markisen även vara av en modell där markisen träs in i valsen. Det går att beställa till dessa markiser också men kostar 20% mer än standardmarkiserna.
Höjden på kappan är som standard 15cm för alla typer av markiser.
Själva tyget är ett tyg av högsta kvalitet av spinnfärgad akryl från en av de absolut bästa tillverkarna i världen. Tyget har mycket god motståndskraft mot UV-strålning, väta och har oöverträffad färgäkthet. Vävarna här OEKO-TEX® 100-klassificerade. Hur bra tygerna är finns i detalj beskrivet hos Sandatex.
Markistyget levereras alltid med en så kallad tenstav uppe och nere på den stora markisväven och uppe på kappan. Tenstaven är 6 mm. En tenstav är plaststaven som sitter i fållen och gör att man kan föra in och hålla markistyget på plats i markisens ställning. Om din befintliga ten är av annan storlek går det att använda de som sitter i din befintliga markis.
Ingen fara, det finns lösningar.
Bredd
Bredden är viktigast att få så korrekt som möjligt, så mät gärna en extra gång. Det är bättre att markistyget blir en eller två centimeter för kort på bredden än en centimeter för brett. Då kan du möjligen få en liten glipa mellan arm och väv, men det kommer ändå fungera bra. Är det för brett så riskerar det att inte passa och rullas upp rätt. Har du trots allt beställt ett tyg som är för brett så prata med din lokala skräddare eller kapellmakare, de kan oftast hjälpa dig och det brukar inte kosta så mycket. Vill du ha tips får du självklart kontakta oss.
Utfall
Om du har beställt ett markistyg och du har mätt fel på några cm så spelar det faktiskt inte så stor roll. Har du trots allt beställt ett tyg som är på tok för lite eller för mycket utfall så prata med din lokala skräddare eller kapellmakare, de kan oftast hjälpa dig och det brukar inte kosta så mycket. Vill du ha tips får du självklart kontakta oss.
Vi har 6mm på alla tensnören. När man behöver annan oftast mindre storlek rekommenderar vi att man använder det gamla tensnöret som sitter i markisvävarna.
Du kan enkelt räkna ut vad det kostar att köpa en ny markisväv i vår shop. Ta reda på hur bred och vilket utfall som din nya markisväv behöver. Lägg in måtten i vår shop, samt välj om du ska ha kappa eller inte så få du fram ditt pris. Ofta är det 90% lägre kostnad att bara byta markisväven jämfört med att byta hela markisen. Markisställningen håller oftast 2-4x längre än markisväven.
Hos markistyg.se hittar du dom senaste markisvävarna om du vill byta tyget. markistyg.se har dom bästa priserna på vävar. Om du kan visa en bättre offert så lovar vi att matcha den och lite till. Lär mer om vår prisgaranti.
Det största problemet med att markistyger börjar se dåliga ut är att kappan och yttersta på markisväven inte ser fräscht ut.
Se till att ni vevar in markisen helt så att den inte exponeras för mycket för solljus och smuts. Kappan kan med fördel enkelt tas in på vintern för att skydda den.
När man byter markistyg / markisväv på en befintlig markis kan det vara så att markisen är gammal. Oftast går det bra att byta, men kontrollera att allt är helt. Om det inte är helt se till att reparera detta först innan ni byter markisväven.
Ofta är själva ställningen smutsig. Se till att markisställningen är ordentligt rengjort innan ni byter till den nya markisväven eller när ni får hjälp med bytet. Om ni inte rengör ställningen innan markisvävsbytet så riskerar ni att den nya markisen smutsas ner under bytet.
Om du bara vill köpa själva markisväven och inte hela markisen på ställning kan man göra det på markistyg.se . När du köper en ny väv så finns det några aspekter att beakta. Är ställningen hel? Sitter allt fast? Om det är ja på dessa frågor så ska det gå bra att byta till ett nytt tyg. Se till att du mäter rätt på bredden och utfallet. Om du behöver hjälp med hur man mäter så finns det hjälp på markistyg.se , se våra instruktionsfilmer. På markistyg.se finns även hjälp med tips och trix om hur man byter väven. Köper du på markistyg.se får du även prisgaranti.
Markisväven har kortare livslängd än ställningen, därför är det många som byter markisväven flera gånger innan själva ställningen byts ut. På markistyg.se kan du enkelt beställa nytt tyg till marknadens bästa pris. Du hittar även instruktionsfilmer som ger tips och underlättar bytet för dig.
Rengöring & skötsel av din markis
Att rengöra en markisväv och på så rätt sätt förlänga dess livslängd och se till att den förblir fräsch och snygg. Här är några steg för att rengöra markisväven på bästa sätt:
- Sopa bort smuts och löst skräp: Använd en mjuk borste för att försiktigt borsta bort smuts, löv och andra lösa föremål från markisväven. Detta förhindrar att smutsen trycks in i tyget under rengöringsprocessen.
- Använd ett milt rengöringsmedel: Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt en mild tvål eller ett milt rengöringsmedel. Se till att rengöringsmedlet är lämpligt för tyg och inte innehåller blekmedel eller hårda kemikalier som kan skada markisväven.
- Skrubba försiktigt: Doppa en mjuk borste eller en svamp i rengöringslösningen och skrubba försiktigt markisväven i små cirkulära rörelser. Koncentrera dig på områden med synlig smuts eller fläckar. Undvik att använda för mycket kraft, särskilt om markisen är gjord av känsligt material.
- Skölj noggrant: Efter att du har skrubbat markisväven, skölj den noggrant med rent vatten för att avlägsna alla rengöringsrester och tvålrester. Använd en trädgårdsslang med lågt tryck för att undvika att skada tyget.
- Låt torka ordentligt: Låt markisväven torka helt innan du rullar in markisen igen. Det är viktigt att markisen är helt torr för att undvika mögel- eller mögeltillväxt.
- Undvik kemikalier och hårda borstar: Undvik att använda blekmedel, lösningsmedel eller andra kemikalier på markisväven, eftersom dessa kan skada tyget. Använd inte hårda borstar eller skurborstar som kan repa eller skada ytan på markisen.
Genom att regelbundet rengöra och underhålla din markisväv på detta sätt kan du hålla den i gott skick och förlänga dess livslängd.
Ibland är det svårt att få markistyget helt rent, eller att det kanske är trasigt. Att byta hela markistyget är oftast lättare än man tror och på markistyg.se är det enkelt att beställa. Där finns även instruktionsfilmer om hur du mäter och sätter upp nya markisvävar.
Om din markiskappa har åkt ur spåret är det viktigt att åtgärda det så snart som möjligt för att undvika ytterligare skador på markiskappan. Här är några steg för att åtgärda detta problem på ett relativt enkelt sätt:
- Rulla in markisen helt.
- Inspektera spåret: Kontrollera spåret där markiskappan normalt sett sitter för att identifiera varför den har åkt ur. Det kan finnas skador på spåret eller andra faktorer som orsakar problemet. Se även på kappan om then snöret som sitter i kappans fåll är av eller skadat. Ibland kan även kapplåsen som sitter i ändan på spåret vara borta . Då behöver du köpa nya, alternativt sätta dit ett annat typ av stopp så att kappan inte rör på sig.
- Justera felen: Om spåret är snett eller skadat, försök räta upp det försiktigt med hjälp av en hammare eller en liknande verktyg. Se till att spåret är helt rakt och jämnt för att ge markiskappan en stabil yta att röra sig på. Sätt dit nya kapplås eller ny then snöre.
- Återmontera markiskappan: När ovan är rengjort, justerat och klart, placera försiktigt markiskappan tillbaka i spåret. Se till att den är ordentligt placerad och att tyget är jämnt och sträckt längs hela längden på markisen.
- Testa funktionen: Rulla ut markisen igen och testa att den fungerar som den ska. Se till att den rör sig smidigt längs spåret utan att fastna eller hakas upp någonstans.
Om du har svårt att åtgärda problemet själv eller om det finns andra komplikationer, kan det vara bäst att kontakta en professionell markisleverantör eller reparatör för hjälp. De har kunskap och erfarenhet för att snabbt och effektivt lösa problemet med din markiskappa.
Lycka till!
Om din markis gnisslar kan det bero på flera olika faktorer, men här är några allmänna åtgärder du kan prova för att åtgärda problemet:
- Smörjning: Gnisslande ljud kan uppstå på grund av friktion mellan rörliga delar. Försök att smörja de delar där markisen fäster eller rullar ut med hjälp av ett smörjmedel som är lämpligt för utomhusbruk. Välj en silikonbaserad smörjolja eller ett specialsmörjmedel som är utformat för markiser och andra utomhusapplikationer.
- Kontrollera infästningar och beslag: Ibland kan gnisslande ljud uppstå på grund av lösa eller slitna infästningar och beslag. Kontrollera alla skruvar och bultar som håller markisen på plats och dra åt dem om det behövs. Se även till att beslagen är i gott skick och byt ut dem om de är slitna eller skadade.
- Kontrollera markisväven: Ibland kan gnisslande ljud uppstå när markistyget gnider mot andra ytor. Inspektera markistyget och se om det finns några uppenbara skador eller nötningstecken. Om du hittar några skador kan det vara nödvändigt att reparera eller byta ut tyget för att åtgärda problemet.
- Kontakta professionell hjälp: Om du har försökt ovanstående åtgärder och markisen fortfarande gnisslar, kan det vara bäst att kontakta en professionell markisreparatör för ytterligare hjälp. De kan ha expertis och specialverktyg för att identifiera och åtgärda problemet effektivt.
Genom att följa dessa steg bör du kunna minska eller eliminera det gnisslande ljudet från din markis. Kom ihåg att säkerhet är viktigt när du utför underhållsåtgärder på din markis, så se till att arbeta försiktigt och följa tillverkarens instruktioner.
Lycka till!
Om din markiskappa är trasig finns det flera saker att överväga innan du bestämmer om du ska laga den eller köpa en ny:
- Omfattningen av skadan: Bedöm hur allvarlig skadan är. Mindre skador som små hål eller sönderrivna sömmar kan ofta lagas hemma med relativt enkla medel och verktyg om du vill. Större skador såsom omfattande nötning, stora revor eller strukturella problem kan kräva att du köper en helt ny markiskappa.
- Kostnad för reparation jämfört med ny köp: Ta reda på kostnaden för att laga markiskappan jämfört med priset för att köpa en ny. Om kostnaden för reparationen är nära eller överstiger priset för en ny markiskappa kan det vara mer kostnadseffektivt att köpa en ny. Räkna ut priset för ny markiskappa här: https://markistyg.se/kategori/kappa/
- Ålder och skick på markisen: Om markisen är gammal och redan har visst slitage kan det vara mer fördelaktigt att investera i en ny markiskappa istället för att laga den. En ny markiskappa kan också ge dig möjlighet att uppgradera till en nyare och bättre modell. Om du beställer en ny kappa så vill du säkert att den ska matcha med den stora markisduken. Beställ tygprover innan så du ser att det matchar. Om du har en randig markis tänk på att det är svårt att mönsteranpassa mot den gamla stora väven. Oftast så beställer man en ny enfärgad kappa istället.
- Hur allvarlig är skadan: Inspektera markisen noggrant för att fastställa vilken typ av skada den har. Det kan vara trasiga armar eller stag, trasigt tyg, eller problem med vinschen eller mekanismen.
- Bedöm omfattningen av skadan: Bedöm hur allvarlig skadan är och om den kan åtgärdas själv eller om du behöver professionell hjälp.
- Reparera själv om möjligt: Om det är en mindre skada kan du kanske själv åtgärda den med hjälp av enkla verktyg och reservdelar. Till exempel kan du byta ut en trasig arm eller byta ut nötta delar. En markisväv eller kappa kan ganska enkelt köpas ny och bytas ut.
- Kontakta professionell hjälp: Om skadan är allvarligare och du inte har kunskapen eller verktygen för att reparera den själv, kontakta en professionell markistillverkare eller reparatör för hjälp. De kommer att kunna bedöma skadan och antingen reparera den eller rekommendera en ersättning.
- Förebyggande åtgärder: När skadan är åtgärdad är det viktigt att ta förebyggande åtgärder för att undvika framtida skador. Det kan innefatta regelbunden rengöring och underhåll, undvikande av överbelastning av markisen och korrekt användning av mekanismen. Ha t ex inte markisen i utfällt läge när det blåser mycket och absolut inte under vintern så att snö kan lägga sig på markisen och tynga ner. Även markisduken tar skada av att vara i utfällt läge.
Om du vill beställa ny markisväv kan du enkelt göra det på markistyg.se
Att förbereda din markis för vintern är viktigt för att skydda den mot skador och förlänga dess livslängd. Här är några steg du kan ta för att förbereda din markis för vintersäsongen:
- Rengör markisen: Innan du rullar in din markis för vintern är det viktigt att rengöra den noggrant. Ta bort smuts, löv och annat skräp från markisen med hjälp av en mjuk borste. Använd gärna en mild tvål och vatten för att rengöra tyget och avlägsna eventuella fläckar eller föroreningar.
- Kontrollera för skador: Inspektera din markis noggrant för att identifiera eventuella skador eller slitna delar som behöver åtgärdas innan vintern. Se speciellt efter sönderrivet tyg, lösa sömmar, skadade beslag eller mekanismer och andra problem.
- Fäll in markisen: När markisen är rengjord och eventuella skador är åtgärdade är det dags att fälla in den för vintern. Rulla in markisen helt. Det är viktigt att markisen är ordentligt inrullad för att skydda den mot vädrets påverkan under vintern. Är man riktigt duktig kan man även ta av markiskappan och förvara den inomhus.
- Skydda beslagen och mekanismen: För att skydda beslagen och mekanismen från väder och korrosion kan du överväga att täcka dem med en skyddande duk eller plastöverdrag. Detta hjälper till att förhindra att snö, is eller fukt tränger in och orsakar skador.
- Undvik tung belastning: Se till att ta bort eventuella tunga föremål från markisen, som till exempel hängande krukor eller dekorationer, innan du fäller in den för vintern. Tung belastning kan orsaka skador på markisen eller dess mekanismer när den utsätts för snö och is.
- Regelbunden underhåll: Under vintern är det viktigt att regelbundet inspektera din inrullade markis för att se till att den inte har skadats av snö, is eller andra väderförhållanden. Ta bort snö och is försiktigt med en mjuk borste eller en snöskyffel för att undvika att skada tyget eller mekanismen.
Genom att följa dessa steg kan du förbereda din markis för vintern och skydda den mot skador. Kom ihåg att regelbundet underhåll och inspektion är viktigt för att säkerställa att din markis förblir i gott skick under vintersäsongen och därefter.